Meble gastronomiczne odgrywają szczególną rolę w tworzeniu zaplecza kuchennego. Muszą zapewniać możliwość przygotowania produktów o najwyższej jakości. Dlatego zaczęto je produkować z materiału, który posiada szereg cech dostosowanych do stosowania w specyficznym środowisku gastronomii. Meble ze stali nierdzewnej są odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne i chemiczne. Nie poddają się korozji oraz czynnikom zewnętrznym: takim jak wysoka temperatura. Meble gastronomiczne tego typu nie wchodzą w interakcję z środkami chemicznymi oraz żywnością: nie zostają na nich zapachy i resztki produktów. Meble ze stali nierdzewnej oznaczane są według pięciu norm: Polska Norma PN, Europejska Norma EN 10088, Amerykańska Norma AISI, Rosyjska Norma GOST, Niemiecka Norma DIN. Meble gastronomiczne są głównie produkowane ze stali nierdzewnej austenicznej. Kolejną cechą mebli gastronomicznych jest ich funkcjonalność. Wielokrotnie ich konstrukcja musi być odpowiednia zarówno dla obsługi jak i klientów lokalu. Meble ze stali nierdzewnej to również sprzęty ekspozycyjne (witryny), lub meble łączące pomieszczenia (szafa wydawnicza) oraz meble mobilne (typu bemary jezdne). Muszą ułatwiać pracę pracownikom, nie ujmując walorom odbieranym przez klientów. Meble ze stali nierdzewnej są niezwykle proste w czyszczeniu, dzięki czemu pozwalają na zaoszczędzenie czasu na sprzątaniu. Szeroka oferta obejmuje urządzenia dostosowane do każdego typu obiektu gastronomicznego: ekskluzywnych restauracji, cukierni, zakładów typu stołówki szkolne, kantyny pracownicze, jak i małych barów i kawiarenek.
Meble ze stali nierdzewnej
Meble ze stali nierdzewnej