Separator substancji tłuszczowych FAT
Systemy oczyszczania ścieków z substancji tłuszczowych
Przeznaczenie
Podstawowym zadaniem separatora tłuszczu FAT jest zatrzymanie wszystkich cząstek stałych, tłuszczy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Urządzenie przeznaczone do oczyszczania ścieków technologicznych pochodzących między innymi z hoteli, barów szybkiej obsługi, restauracji, miejsc zbiorowego żywienia, rzeźni, ubojni, przetwórni spożywczych, itd. Urządzenie należy instalować tuż za miejscem powstawania ścieków. Separator opatrzony okresem 10 lat gwarancji.Montaż
Separatory są dostarczane na budowę jako kompletne urządzenia. Ich instalacja polega na:- Umieszczeniu separatora w przygotowanym wykopie
- Podłączeniu króćców separatora z przewodami kanalizacji
- Starannym zasypaniu separatora piaskiem stabilizowanym
Konserwacja
Serwis polega na okresowym opróżnianiu zatrzymanych w urządzeniu odpadów oraz czyszczenia wnętrza separatora. Periodyczność czyszczenia zależy od szybkości gromadzenia się odpadów. Powinno być ono przeprowadzane zawsze po wypełnieniu przez osady połowy objętości osadnika lub wyczerpaniu w 4/5 maksymalnej pojemności przetrzymania olejów, lecz nie rzadziej niż raz w roku. Po oczyszczeniu należy separator napełnić wodą.Normy i certyfikaty
Spełnia wymagania norm unijnych i polskich PN-EN 1825 Separator posiada Europejski znak jakości CE Urządzenie posiada Atest Higieniczny oraz Deklarację Zgodności.W skład separatora wchodzą
• Komora separacyjna • Wentylacja Możliwość dodatkowego wyposażenia separatora w następujące elementy -komorę odmulacza -komorę pomp -zawór ssący -kosz na skrobięWymiary
Model | Przepływ [l/s] | Objętość separatora [l] | Długość [m] | Szerokość [mm] | Wysokość [mm] | Średnica króćców [mm] | Wysokość dopływu [mm] | Wysokość odpływu [mm] | Waga [kg] | Typ zbiornika |
FAT 3 | 3 | 300 | 1 440 | 1 000 | 1 100 | 110 | 900 | 870 | 65 | A |
FAT 4 | 4 | 400 | 1 440 | 1 000 | 1 100 | 160 | 860 | 830 | 65 | A |
FAT 6 | 6 | 600 | 1 440 | 1 000 | 1 100 | 160 | 860 | 830 | 65 | A |
FAT 8 | 8 | 800 | 1 440 | 1 000 | 1 100 | 160 | 860 | 830 | 65 | A |
FAT 10 | 10 | 1000 | 2 050 | 1 000 | 1 100 | 160 | 860 | 830 | 105 | B |
FAT 15 | 15 | 1500 | 2 050 | 1 000 | 1 100 | 200 | 840 | 810 | 105 | B |
FAT 20 | 20 | 2000 | 3 370 | 1 000 | 1 100 | 200 | 840 | 800 | 170 | G |
FAT 25 | 25 | 2500 | 4 080 | 1 000 | 1 100 | 250 | 790 | 750 | 195 | D |
FAT 30 | 30 | 3000 | 5 300 | 1 000 | 1 100 | 250 | 790 | 750 | 275 | H |